Hva er tyroksin?

Thyroxin (T4) er en av hormonene som produseres av skjoldbruskkjertelen som bidrar til å regulere binyrene, og spiller en rolle i energi, normal vekst og utvikling, evne til å opprettholde en sunn vekt og i stemmestabilitet. Det andre hormonet som produseres av skjoldbruskkjertelen er T3 eller triiodothyronin. Begge disse hormonene blir produsert når hypofysen skaper skjoldbruskstimulerende hormon (TSH). En av disse hormonene kan være overdreven (hypertyreoidisme) eller under normale nivåer (hypothyroidisme), og dette kan få alvorlige effekter på kroppen.

Skjoldbruskhormoner er avgjørende. En utilstrekkelig tilførsel hos spedbarn og barn, for eksempel, kan forsinke veksten og forårsake mental retardasjon. I mange land kontrolleres skjoldbruskkjertelen på spedbarn for å sikre at de har en fungerende skjoldbruskkjertel. Hos voksne med lave mengder kan et antall kroppens systemer ikke fungere så bra som de burde. Kroppens metabolisme kan være deprimert, noe som fører til enkel vektøkning, og til og med ting som dårlig respirasjon og hjerteutgang.

Thyroxin er effekt på humør og psykisk lidelse begynner å bli studert mye. Det er økende bevis på at personer med alvorlige depresjon og bipolar lidelse kan ha lave nivåer av skjoldbruskfunksjon. Det er også noen bevis på at nåværende laboratorienivåer som tyder på normal rekkevidde, kanskje ikke er nøyaktige når det gjelder behandling av lave nivåer av skjoldbruskhormoner, og omfanget av det som anses som normalt, har blitt justert flere ganger. Legene oppfordres til ikke å overse lave normale avlesninger lenger, da disse kan være medisinsk signifikant.

Når kroppen ikke produserer tilstrekkelig T4, kan dette oppdages via blodprøvetaking, som angitt. Første tester kan kalles TSH-tester og bare evaluere nivået av skjoldbruskstimulerende hormon. Hvis TSH ikke er korrekt, kan leger da bestille T4 og T3 tester for å se på de enkelte nivåene av hvert hormon. Skulle tyroksin være lav, kan leger foreslå tilskudd med medisiner som kalles levothyroksin. Dette er den kjemiske versjonen av T4, som også er kjent under navnet Synthroid®.

Det er en form for bevis som tyder på at tilskudd med levothyroksin kanskje ikke er så nyttig som supplement med merkenavnet stoffet. En del av dette kan forholde seg til ustabiliteten av stoffversjoner av T4. Ulike formuleringer kan faktisk fungere annerledes, og et stort antall mennesker rapporterer problemer med generiske typer, spesielt når man skifter fra en generisk produsent til en annen. Det er fortsatt mange i det medisinske feltet som hevder at generisk tyroksin er like god som Synthroid®, men en rekke leger ser nå ut til å være enige med pasienter som bruker skjoldbruskkjertelen, at det er en merkbar forskjell.

Like viktig som å ha tilstrekkelig tyroksin er, er det også viktig å ikke ha for mye. Høye nivåer kan føre til vekttap, svette, skjelving og forstørrelse i nakken der skjoldbruskkjertelen befinner seg. Langvarig hyperthyroidisme kan forårsake signifikant hårtap, hjerteproblemer og utvikling av osteoporose. Når disse symptomene er tilstede, er målet å redusere mengden T4 og T3. Dette kan oppnås ved å fjerne skjoldbruskkjertelen og supplere med levothyroksin eller ved å gi medisiner som kan undertrykke skjoldbruskkjertelen.