Hva er den pudendale nerve?

Den pudendale nerven begynner i nedre rygg, som kalles sakralområdet, og når det beveger seg nedover, splittes det i tre separate seksjoner eller grener. Hver gren bidrar til å gi viktig følelse og funksjon. En gren påvirker anusen, en annen påvirker kjønnsorganene og de fleste sensasjonene som er involvert i seksuell nytelse, og den tredje grenen gir sensasjon til perineum eller området som ligger mellom vaginalåpning eller testikler og analåpning.

Noen kan være kjent med den pudendale nerven fordi det i fødsel er et smertehåndteringsalternativ som er en nerveblokk, noe som skaper nummen eller tap av følelse i kjønnsområdet og andre regioner. Noen obstetrikere og anestesiologer kan foretrekke dette til en epidural blokk, avhengig av omstendighetene. Langt epidural er mer vanlig enn en pudendal blokk, men det er absolutt tegn på pudendale blokker i enkelte arbeids- og leveringsscenarier.

For det meste vil de fleste ikke ha denne nervefølelsen dulled på noen måte på grunn av områdene som den har en innflytelse på. I stor grad er ting som orgasme knyttet direkte til pudendalens funksjon, og noen mennesker med en skadet nerve kan også få problemer med tarmbevegelsen, utvikle forstoppelse eller har problemer med hvordan blæren fungerer. Imidlertid kan en pudendalblokk i noen tilfeller være en ønskelig smertehåndteringsstrategi, hvis den tar opp alvorlig og betydelig smerte i kjønnsområdet. Slike blokker er ikke bare for fødsel, og kan brukes til å diagnostisere pudendal nerveskader som resulterer i smerte.

I noen tilfeller kan fødsel eller andre skader direkte påvirke nerven. Dette er ofte kortsiktig skade, og hovedsymptomet kan være tap av følelse. Denne graden av følelse tap varierer, men det kan påvirke seksuell og tarm bevegelse funksjon. Alternativt kan skade på nerven, eller et scenario som komprimerer nerven, resultere i smerte og ubehag i forskjellige deler av bekkenet. Dette kan være kjent som nerveinnfangning og kan resultere i den svært smertefulle pudendale nevropatien.

Pudendal neuropati er sett på som en utfordrende tilstand for å behandle, og diagnosen er ikke alltid umiddelbar med mindre det oppstår klar skadeårsak. De viktigste symptomene på denne tilstanden er smerte i ett eller flere av kjønsorganene som nerven innerverer. En nyttig diagnostikk etter å ha utelukket mulige kompresjonsårsaker fra ting som cyster eller svulster er en pudendal blokk fordi fullstendig stopp av smerte vil indikere involvering av nerven. Når diagnosen er nådd, har folk flere behandlingsalternativer, men total kur oppnås kun i omtrent halvparten av tilfellene, og mange mennesker må ty til flere smertehåndteringsstrategier for å kontrollere tilstanden. Det er heldig at tilstanden er sjelden, og mange mennesker som har liten skade på pudendalnerven (fra fødsel), gjenoppretter seg helt og aldri fortsetter å utvikle nevropati.