Hva er forholdet mellom maca og diabetes?

Maca er en rotgrønnsak eller plante som er hjemmehørende i områder i Peru og Bolivia som lenge har vært brukt som en alternativ medisinsk tilnærming til mange plager og lidelser. Forskning som omhandler maca og diabetes viser at forbindelser i roten kan ha visse blodsukkerregulerende effekter hos noen mennesker. Bruken av maca for diabetes kontroll er vanlig i enkelte alternative helbredelsesprogrammer med individer som ofte bruker den friske roten eller tørket og pulverisert form i mat og matlaging. De fleste leger fortsetter å argumentere for bruk av konvensjonelle medisinske behandlinger for blodsukkerkontroll hos diabetikere, da de fulde effektene av maca og diabetesbehandling er ukjente.

Bruken av maca i alternativ medisin har lenge vært forbundet med libido og energibevilgning, men videre analyse tyder på at det har en rolle i diabetesbehandling. Enkelte undersøkelser på forholdet mellom maca og diabetes viser at forbindelser i maca rot kan bidra til å holde blodsukkeret kontrollert i type 2 diabetikere. Blodsukker blir ofte senket med utskillelsen av hormoninsulin, og de fleste undersøkelser antyder at maca kan hjelpe til med fordelingen av dette hormonet. Selv om forskningen er minimal og ikke avgjørende, indikerer de fleste studier at maca har evne til å hjelpe cellene å bli mer følsomme overfor effekten av insulin, noe som fører til bedre blodglukosekontroll.

Forskere er usikre på nøyaktige mekanismer der maca og diabetes er relatert, men mange foreslår at det kan spille en rolle i fremtidig diabetesbehandling. Gitt nok bevis på dens effektivitet for diabeteskontroll, kan maca vise løfte om å hjelpe diabetikere til å bekjempe betennelse forbundet med ukontrollert blodsukker. Dette skyldes hovedsakelig at maca inneholder høye nivåer av antioksidanter og antiinflammatoriske egenskaper. Fiberen i maca kan også bidra til å kontrollere diabetes, fordi kostfiber har vist seg å holde blodsukkernivåene under kontroll.

Det foreslås også at forholdet mellom maca og diabetes kan resultere i sterkere utholdenhet under trening. Studier har vist at intens trening er viktig for å holde cellene sunne og sensitive mot insulin, og dermed holde blodsukkeret på sunne nivåer. Sammen med et sunt kosthold, treningsprogram og konvensjonelt medisinsk råd, er de fleste leger enige om at bruken av maca er relativt trygg for de fleste individer. Det anbefales ikke at maca brukes som en eneste behandling for diabetes, da dette kan avbryte etablerte, bevist teknikker som trygt kan kontrollere diabetes og dets symptomer.