Hva er funksjonen til lymfesystemet?

Funksjonen til lymfesystemet er mangfoldig og sammenkoblet med flere andre kroppssystemer, inkludert immunsystemet og sirkulasjonssystemet. Den utfører flere viktige funksjoner, men opprettholder primært den rette balansen mellom kroppsvæsker mellom sirkulasjonssystemet og interstitialvæsken. Det filtrerer og transporterer også avfall og fettsyrer og er grunnlaget for immunforsvaret.

Vedlikehold av immunsystemet er en primær funksjon av lymfesystemet, og det er ansvarlig for å transportere hvite blodlegemer til og fra bein og lymfeknuter, hvilket filteravfall og toksiner fra lymfevæsken. Lymfevæske er et klart væske som fyller mellomrom mellom kroppene av kroppsvev og utgjør den delen av blodet vårt kjent som plasma. Lymfesystemet bidrar til å bekjempe infeksjoner, inkludert kreft, og for å hindre at de spres. Hvite blodlegemer, som bekjemper infeksjoner, blir transportert fra beinmarg til lymfeknuter hvor de ødelegger fiendtlige mikrober og kreftceller.

Transport av interstitial væske, som fyller mellomrom mellom celler, og opprettholder balansen med sirkulasjonsvæsker, er en annen funksjon av lymfesystemet. Små mengder plasma migrerer gjennom de små blodkarene kjent som kapillærer og inn i mellomrommene mellom celler. Væsken bærer litt avfall og giftstoffer fra celler og kroppsvev.

Denne prosessen forhindrer passering av visse elementer av blodplasma, og væsken er ikke riktig plasma når den har passert inn i interstitialrommene, der det kalles interstitial fluid eller lymf. Lymfesystemet returnerer dette væsken til blodstrømmen, hvor avfall og toksiner kan filtreres av nyrene. Uten et velfungerende lymfatisk system for å fjerne disse væskene fra vevet, ville vevskader og hevelse oppstå, og til slutt kunne det til og med være dødelig.

Sirkulasjonen av lymfevæskene fra blodet og ryggen letter også en annen funksjon av lymfesystemet, som er å transportere bestemte hormoner, næringsstoffer og proteiner til og fra celler og vev. Lymfesystemet sirkulerer ikke i seg selv, som oppstår i stedet som mikroskopiske lymfekapillærer i vevet, som drenerer interstitialvæsken og strømmer i bare én retning, til slutt kombinere og tømme inn i blodet. Lymfesystemet bidrar også til å opprettholde nivåer av fettsyrer i blodet ved å absorbere og transportere dem fra fordøyelsessystemet til blodet, og leverer individuelle celler med denne viktige ressursen.

Thymuskjertelen, milten og mandlene er en del av og støtter lymfesystemet. Thymus kjertel hjelper hvite blodlegemer i å bekjempe infeksjoner, og milten filtrerer røde blodlegemer, samt fungerer som lagring for hvite blodlegemer. Trollrollens rolle er ikke godt forstått, men det antas at de bidrar til å bekjempe infeksjon, som fungerer på lignende måte som lymfeknuter.