Hva er myometriumet?

Myometrium er livmorens muskelvegg. Dette laget ligger mellom endometriumet, som er det indre laget av kjertler som forder livmoren, og det ytre membranholdige laget kjent som perimetrium. Den består hovedsakelig av glatt muskel, men inneholder også bindevev og blodkar. Hovedveien til livmor er dannet av myometriumvevet.

Under graviditeten strekker denne strukturen seg ut og utvides for å imøtekomme det voksende fosteret. Det tynner ut, men gir fortsatt struktur til livmoren. Laget inneholder arterier som mottar blod fra større arterier og deretter bærer det til moderkaken, som støtter fosteret.

Når en graviditet er full sikt, og det er på tide å føde, er myometrium nøkkelen til arbeidsprosessen. Musklene må samtykke for å kunne presse babyen fra livmoren. Når babyen har blitt levert, vil musklene i myometriumet fortsette å bli kontrakt for å presse ut morkaken. Dette komprimerer også blodkarene, noe som minimerer blodtapet etter levering.

Noen ganger mister musklene tone, et problem kjent som livmor-atoni. Dette kan forårsake problemer under og etter arbeidsprosessen, for eksempel mangel på sammentrekninger og postpartumblødning. Atony kan være resultatet av en rekke forskjellige faktorer, som for eksempel overbelastning av livmoren på grunn av flere foster, arbeid som er for fort eller for lengre eller har født mer enn fem ganger.

Et vanlig problem som kan påvirke myometrium er utseendet på unormale masser kjent som livmorfibroider. Også kalt leiomyom, disse massene er godartede, noe som betyr at de ikke er en forløper for kreft, og hvis de forblir små, forårsaker de ofte ikke noen symptomer eller problemer. Når de vokser, kan de imidlertid forårsake problemer som overdreven menstrual blødning, smerte og forstoppelse. De kan også føre til infertilitet ved å blokkere egglederne eller forhindre implantasjon av et embryo. Fibroider må kanskje fjernes via kirurgi, og i noen tilfeller kan en full hysterektomi være nødvendig.

Kreft som starter i myometrium er kjent som livmoder sarkom. Denne typen kreft er ganske sjelden, og hovedparten av livmorhalskreftene kommer fra endometrium. Som med mange kreftformer er tidlig deteksjon nøkkelen til å ha stor sjanse for overlevelse. Tumorer kan fjernes kirurgisk eller behandles med stråling eller kjemoterapi.