Hva er ukontrollert diabetes?

Ukontrollert diabetes er diabetes som ikke behandles i det hele tatt, eller blir ikke behandlet tilstrekkelig, noe som fører til at blodsukkernivået stiger i pasienten. Hvis det er tillatt å fortsette, kan denne tilstanden forårsake alvorlige medisinske komplikasjoner, som til slutt fører til døden, vanligvis som følge av kardiovaskulær sykdom eller hjerneslag. Personer som utvikler diabetes symptomer bør søke en medisinsk evaluering slik at de kan få behandling, og diabetes pasienter trenger regelmessige kontroller for å avgjøre om tilstanden deres reagerer på behandlingen.

Hos personer med diabetes er kroppens evne til å produsere eller bruke insulin, et viktig metabolsk hormon, svekket. Det finnes en rekke former for diabetes, og de handler annerledes, med en del av prosessen med å evaluere og diagnostisere å være en bestemmelse av hva slags diabetes pasienten har. Pasientens blodsukker begynner å stige fordi kroppen ikke kan tilstrekkelig metabolisere det, og dette forårsaker en kaskade av symptomer. I de tidlige stadiene er diabetes forbundet med tørst, hyppig vannlating og tretthet.

Konsekvent høye blodsukkernivåer, som sett i ukontrollert diabetes, vil forårsake skade på flere organer. Nyrene blir overbelastet og hjertet og lungene er stresset. Blodtrykket stiger og blodårene begynner å bli skadet. Diabetisk nevropati, hvor nerver er skadet av den fritt flytende glukosen i blodet, oppstår. Pasienter kan utvikle synproblemer som følge av skader på netthinnen eller optisk nerve. Pasienter med denne tilstanden kan utvikle anfall, faller inn i koma, og til slutt dø.

Behandling av diabetes involverer bruk av kosttiltak for å kontrollere mengden glukose i kroppen. Noen pasienter må ta insulin fordi kroppene deres ikke kan levere nok til deres behov. Pasientene overvåker blodsukkernivåene konsekvent og foretar justeringer i livet etter behov for å håndtere fallende eller stigende nivåer. Pasienter med kontrollert diabetes kan leve veldig aktive, sunne liv og prognosen er veldig bra, takket være betydelige fremskritt i diabetesbehandling.

Ukontrollert diabetes, sett når folk ikke klarer å søke behandling eller ikke overholder et behandlingsregime, er et alvorlig medisinsk problem. I enkelte regioner er befolkningen ikke klar over risikoen for diabetes og kan ikke forstå betydningen av å se en lege og utvikle en behandlingsplan. Andre pasienter har problemer med å gi medisiner eller gjøre livsstilsendringer. I utviklingsland har en rekke tiltak for å håndtere ukontrollert diabetes blitt opprettet av offentlige helseforetak med sikte på å gjøre befolkningen sunnere.