Hva er forskjellen mellom doxycyklin og amoksicillin?

Både doxycyklin og amoksicillin er antibiotika. De tilhører forskjellige klasser og har forskjellige virkemekanismer. Selv om de begge har bredspektret aktivitet mot ulike gram-positive og gram-negative bakterier, har noen motstand utviklet seg til begge legemidlene. Valget av hvilket antibiotika som skal brukes, vil bli utført av behandlingslæren i henhold til sykdommen, organismen som forårsaker det, og mottaket av organismen.

Mens begge antibiotika bekjemper bakterielle infeksjoner, varierer måten de gjør det på. Doxycyklin tilhører klassen medikamenter kalt tetracykliner, som virker ved å forstyrre proteinsyntesen av bakteriene, og dermed ikke tillate organismen å replikere. Det refereres til som et bakteriostatisk middel, noe som betyr at det stopper bakteriene i å multiplisere. Kroppens immunsystem dræper bakteriene allerede der.

Doxycyklin brukes til å behandle en rekke utsatte tilstander, inkludert kjønnsinfeksjoner, lungeinfeksjoner og ricketsial sykdommer. På grunn av utviklingen av bakteriell resistens har dets rolle i bakterielle infeksjoner gått noe ned. Det kan også brukes på lengre sikt, for å behandle alvorlig akne. Doxycyklin brukes også til malariaprofylax og i kombinasjon med andre legemidler, malariabehandling.

Amoksicillin er et beta-laktamasekänslig penisillin med utvidet spektrum. Det virker ved å forstyrre bakterielle cellevegger. Igjen har motstand utviklet seg i noen organismer, så det er ofte kombinert med et annet stoff, clavulansyre, som har gjenopprettet effektiviteten. Amoksicillin er vanligvis brukt til å behandle infeksjoner som otitis media, bihulebetennelse og infeksjoner i nedre luftveier.

Som med hvilken som helst medisin, kan både doxycyklin og amoksicillin påvirke andre medikamenter, og p-piller er en av dem. Alle rusmidler, inkludert over-the-counter, homeopatiske og komplementære medisiner, bør diskuteres med legen. Graviditet, ønsket graviditet og amming bør også diskuteres. Gravide kvinner bør ikke ta doxycyklin, selv om amoksicillin regnes som relativt trygg under graviditeten.

Å fullføre løpet av et antibiotika er avgjørende, og dette gjelder både doxycyklin og amoksicillin. Å stoppe kurset før ferdigstillelse øker risikoen for å utvikle motstand, noe som gjør behandling av fremtidige infeksjoner langt vanskeligere. Foreskrevet dose og varighet bør følges nøyaktig.

Begge stoffene kan forårsake bivirkninger, noen gastrointestinale, som kvalme, oppkast og diaré. Skulle disse være alvorlige, bør legen konsulteres. Ta doxycyklin og amoksicillin sammen med mat kan bidra til å redusere de gastrointestinale bivirkningene. Doxycyklin kan forårsake irritasjon av spiserøret eller halsen, så det anbefales at det tas med et stort glass vann, mens du er i oppreist stilling, og for å unngå å ligge lenge etterpå.