Hva er effekten av aceton på huden?

Den kjemiske aceton kan finnes på mange steder, da den produseres både naturlig av menneskekroppen og industriell bruk, så det er mange muligheter for at den kommer i kontakt med en persons hud. Små mengder aceton gir vanligvis ingen skade, selv om noe av kjemikaliet kan absorbere gjennom huden og komme inn i blodet. Ved høyere konsentrasjoner kan aceton på huden forårsake tørrhet, rødhet og irritasjon, og hvis kontakten fortsetter på lang sikt, kan det utvikles dermatitt. Det kan også være risiko for andre vev i kroppen hvis man er utsatt for høye nivåer av aceton, spesielt når det gjøres gjentatte ganger.

Kort eller minimal eksponering for aceton på huden gir vanligvis ingen skadelige effekter og bør ikke være årsak til bekymring. Menneskekroppen selv produserer naturligvis noe aceton som et biprodukt av nedbrytning av fett. Den produseres også i naturen av planter og fra visse andre kilder som skogbranner, og mange produkter og områder i miljøet inneholder det på grunn av bruken som industriell kjemikalie.

Mengden aceton i kroppen kan variere, med enkelte personer som gravide eller de som trener med å produsere mer enn vanlig. De fleste aceton kan normalt metaboliseres og brytes ned i kroppen, mens resten blir enten pustet ut eller eliminert under urinering. Derfor vil en liten mengde på huden, selv om den blir absorbert, ikke forårsake noen helseproblemer.

Større mengder aceton påført direkte på huden kan imidlertid forårsake problemer. De som jobber med kjemikaliet og kommer i direkte kontakt med den i ren form, kan finne at det gjør huden svært tørr, da det vil fjerne fett fra vevet. De kan også finne ut at de eksponerte områdene blir rød eller kløende. Hvis eksponeringen fortsetter, kan dermatitt etter hvert utvikle seg fra kronisk irritasjon.

Siden aceton på huden kan absorberes i blodet og bæres til resten av kroppen, kan det forårsake andre helseproblemer når eksponeringen er signifikant eller forekommer ofte. Aceton kan ha effekt på sentralnervesystemet, og overeksponering kan forårsake symptomer som svimmelhet eller døsighet. Det kan føre til hodepine og kvalme. Selv om sjansene for å absorbere ekstremt store konsentrasjoner fra aceton på huden er svært usannsynlig, bør det bemerkes at betydelig eksponering har forårsaket koma og jevne død.