Hva er endocervikale kanalen?

Området mellom livmoren og skjeden i det kvinnelige reproduktive systemet kalles endocervikale kanalen. Ved den øvre enden ligger den indre åpningen av livmoren, eller den indre os. Dette er åpningen til livmorhulen. På bunnen er det ytre os, som fører til skjeden.

Den gjennomsnittlige lengden på kanalen er omtrent tre centimeter, selv om den kan variere fra en kvinne til den neste. Det er en smal, flat kanal omgitt av tykk, glatt muskel og bindevev. Flere bretter, kalt palmate-bretter, løper lengden på strukturen. Foringen av kanalen inneholder mange slim-produserende celler. Slimet endres i løpet av en kvinnes menstruasjonssyklus, med en mer fruktbar type som er gjestfri for at sæd blir produsert rundt eggløsningstidspunktet.

Et område kalt squamocolumnar veikryss markerer hvor cellene i den ytre livmorhalsen endres til de av endocervical kanalen. Området der endringen skjer, er ikke typisk tydelig avgrenset og kan variere fra en kvinne til den neste. Når en kvinne har Pap-smøre, vil legen vanligvis prøve å få et utvalg av begge typer. Dette tillater evaluering av eventuelle unormale celler i begge områder.

En av hovedgrunnene til at legene ønsker å se på både ytre og endocervikale celler, er at ulike typer kreft kan oppstå i hvert område. Kreftcellekreft påvirker de ytre cellene. Adenokarcinomer, som forekommer mye sjeldnere, oppstår i blodkroppene i endocervikale kanalen. Hvis en gynekolog ikke er i stand til å skaffe begge typer celler i Pap-smøre, bør dette noteres i resultatene og diskuteres med pasienten, da det representerer en risikofaktor.

Hvis det er mistanke om kreft, vil legen ofte utføre en endocervikal curettage. Denne prosedyren innebærer å skrape en vevsprøve fra endocervikalkanalen ved hjelp av et lite, scoop-formet instrument kalt en curette. Prøven kan da ses under et mikroskop for å bekrefte om kreft er tilstede.

Den endocervikale kanalen spiller en viktig rolle under både graviditet og arbeid. For det meste av graviditeten er kanalen en stiv struktur som bidrar til å holde fosteret i livmoren. Senere, noen få uker før forfallsdagen, begynner veggene å tynne ut og myke i en prosess som kalles livmoderhalt modning. Dette forbereder passasjen for arbeid, når den må utvides og strekke seg nok til at babyens hode skal passere gjennom.