Hva er forskjellen mellom monokulær og kikkert?

Monokulær og binokulær syn tjener hver for seg en unik hensikt. Forskjellen mellom de to er evnen til å dømme avstander eller ha dybdeoppfattelse. I binokulær syn jobber to øyne sammen for å fokusere på et enkelt punkt. Hjernen behandler deretter den informasjonen for å bestemme dybde eller avstand til det punktet. Monokulær syn eksisterer hos dyr med øyne på motsatte sider av hodet, som forhindrer at de to øynene alltid har et felles kontaktpunkt. Det finnes også hos dyr som tidligere har hatt kikkert, men har mistet synet i ett øye.

Både monokulær og kikkert har utviklet seg blant forskjellige arter. Hver type syn spiller en viktig rolle i samspillet og gjensidig avhengighet av dyr på hverandre. Monokulær og kikkert syn er imidlertid ikke de vanligste former for syn blant dyr. Insekter, de mest tallrike av alle arter, har ofte sammensatt syn.

De fleste kjøttetende pattedyr og alle rovfugler har kikkert, hvor begge øyne begge vender fremover. Binokular syn gjør at rovdyrene kan skje på byttedyr med begge øynene. De kan deretter raskt og nøyaktig avgjøre slående avstand. Denne evnen kalles noen ganger kikkerten, og det er vanlig for nesten alle rovdyr, inkludert mennesker. Noen få rovdyr som ikke stole på kikkert, er flaggermus, delfiner og noen hvaler, som alle bruker ekkolokalisering til å spotte byttedyr. Snakes bruker tunge flicking.

Prey dyr som hjort, som har øyne på motsatte sider av hodet, trenger et bredt spekter av visjon for å informere dem når en rovdyr er i nærheten. De fleste byttedyr har monokulær syn. Denne typen syn hindrer ikke dyret i å se et objekt i det fjerne, men det forhindrer dem i å kunne fortelle nøyaktig hvor langt unna objektet er. Prey dyr trenger ikke muligheten til å nøyaktig vurdere en rovdyrs beliggenhet, men er bedre rustet til å overleve ved å ha det økte synsfeltet at monokulær syn gir dem. Faktisk kan dyr med monokulær syn se to helt forskjellige scener ut av hvert øye samtidig, noe som gir økt sjanse til å oppdage en rovdyr.

Oppkjøpt monokulær syn oppstår når et dyr med kikkert synker tap i et øye. Mennesker som har mistet ett øye, er klar over vanskelighetene med å leve uten evne til å bestemme dybdeoppfattelsen. Å kjøre en bil eller til og med gå ut av verandaen kan være forræderisk for folk som har kjøpt monokulær syn. Monokulær og binokulær syn er begge avhengig av hjernens evne til å behandle bildene som kommer inn. Heldigvis er hjernen svært tilpasningsdyktig og i stand til å kompensere i tilfeller av oppkjøpt monokulær syn. Til syvende og sist er det hjernen som driver alle former for syn.