Hva er glassaktig gel?

Vitrøs gel, også kalt vitreous humor, er en klar gel som fyller det meste av det indre av øyeballet. En av hovedfunksjonene til denne gelen er ganske enkelt å gjøre det mulig for øyebollet å holde sin sfæriske form, som uten gelen, vil øyeklokken kollapse. Gelen hjelper også med å holde netthinnen på plass mot øyebollens indre vegg. Sykdommer som påvirker glassplaten kan forårsake delvis eller fullt tap av syn.

Glasplaten er fargeløs, klar og opptil fire ganger mer viskøs enn vann. Denne gelatinøse væsken fyller nesten hele øyebollet, de eneste strukturer i øyet som ikke er fylt med gelen, er linsen på forsiden av øyet og retinalforingen på baksiden. Humøret er produsert av celler som er tilstede i øyets retina, og til tross for sin høye viskositet er gelen opptil 99% vann.

Sammen med vannet som omfatter det meste av det vitreous humøret, inneholder gelen også flere typer sukker og salter, kollagenfibre, aminosyrer og proteiner. Et lite antall celler er tilstede i gelen. Disse er fagocytter, en type celle som inntar avfallsmateriale over hele kroppen. I øyet bidrar disse cellene til at det visuelle feltet forblir klart.

Selv om fagocytter er tilstede i øyet som fjerner cellulært rusk, undergår glassplaten ikke noen sirkulasjonsprosess. Gelen erstattes ikke eller etterfylles via et sirkulasjonssystem, i stedet er det i stor grad stillestående. Dette er en grunn til at sykdommer i det vitreous humøret kan ha en slik svekkende effekt på syn.

En av de vanligste sykdommene i øyet forårsaket av en forstyrrelse av det vitreous humøret kalles bakre glansløs avstand. Denne tilstanden utvikler seg med alderen, og er vanlig blant personer i alderen 40 og 70 år. Den skarpe løsningen av glasset oppstår fordi glassplaten endrer seg sakte over tid, blir mindre tett og mer flytende, massen av glimmende humor begynner å krympe og faller Vekk fra netthinnen. Et av de vanligste symptomene på denne sykdommen er utseendet på glimmende floaters, små svitser som ser ut i synsfeltet. Blits av lys er et annet vanlig symptom.

Personer med type 1 eller type 2 diabetes har en risiko for å utvikle en annen type glødende degenerasjonssykdom som kalles retinal detachment. Denne sykdommen utvikler seg som et resultat av skade på retinal blodkar forårsaket av høye glukose nivåer, men forårsaker også utseendet av flyter og blinker, som med bakre glasslegemer. Ødeleggelse av blodårene ber om veksten av nye fartøy, hvorav noen kan utvikle seg i det vitrøse humøret. Dette kan føre til at store svarte flekker opptrer i synsfeltet, og i økende grad sløret syn.

Retinal detachment kan behandles med laser fotokoagulering, en behandling som forbedrer synet ved å cauterizing de nye blodkarene som utvikler seg. En annen behandling er vitrektomi, noe som involverer fjerning av den glasholdige gel. Gelen er erstattet med en steril saltoppløsning, og forbedrer dermed visjonen på grunn av fjerning av blodkar fra det vitrøse humøret.