Hva er id?

ID er et begrep utviklet av Sigmund Freud for å beskrive en del av hjernen. Han brukte også uttrykkene ego og superego for å beskrive de to andre delene av hjernen, som sammen med id, kjører personligheten. Det er spesielt alle våre ukompliserte behov for glede, mat og overlevelse. Til Freud representerte den den instinktuelle oppførelsen til hver person.

Ifølge Freud bryr seg iden ikke om dens behov er rasjonelle eller skadelige. Det er en felles understrøm som noen ganger får oss til å oppføre seg på egoistiske eller destruktive måter når vi ikke bruker våre egoer og superegoer til å kontrollere det. Det er ikke alltid at id er dårlig eller bra, eller har noen form for moralsk verdi. Det er amoral, snarere enn umoralsk, siden det ikke inneholder moralske kontroller. I stedet har superego denne jobben og gradvis hevder moral på id for å gjøre egoet oppføre seg.

Unge barn, spesielt babyer, er id-drevne. Å ha veldig lite moralsk konsept, og lite begrep om samfunnsregler eller behov for andre, de skal spørre etter hva de vil ha ganske mye hele tiden. Dette kan ses i deres behov for å bli matet, holdt, få tilstrekkelig søvn og ha rene bleier.

Etter hvert som babyen begynner å vokse, får han eller hun seg selv, egoet og en følelse av reglene som er pålagt av samfunnet i hans eller hennes hjem og senere samfunnet i sin verden, kalt superegoen. Men det tar lang tid for barn å flytte fra dette stedet for å bli drevet av id for å kunne kontrollere det, og noen lærer ikke. Dette kan sees hos et barn som hevder at alt i huset er “mitt” eller i plutselig temperamentstråler når hans eller hennes ønsker blir forstyrret.

Selv godt justerte mennesker har sine id-drevne øyeblikk. Et eksempel på dette er å spise komfortmat. En plutselig utbrudd av sinne er en annen type id-respons. Det er ikke rasjonelt og det er vanligvis ikke nyttig, men det er vanlig.

Freud ville se på vanedannende oppførsel, spesielt der det ikke er utvendig fysisk avhengighet, som tvangsspill, shopping eller sexmisbruk som oppførsel drevet veldig mye av id. I disse tilfellene vil behandling bety at du lærer å kontrollere eller i det minste ignorere det.