Hva er warfarin?

Warfarin er en reseptbelagte antikoagulant medisinering som er tatt for å forebygge blodpropper. Warfarin kan forhindre at blodpropper utvikles, og reduserer risikoen for at eksisterende blodpropper blir større i blodårene. Vanligvis er Warfarin eller Coumadin ®, som det ellers er kjent, foreskrevet for personer med tilstander som uregelmessig hjerteslag. I tillegg er pasienter med mekaniske eller erstatnings hjerteventiler foreskrevet Warfarin for forebygging av trombose.

Ofte er Warfarin også foreskrevet for pasienter som har en historie eller risikofaktorer for hjerteinfarkt. I tillegg er det også anbefalt for forebygging av lungeemboli, eller blodpropp i lungen. Antikoagulanter, som virker som blodfortynnere, reduserer blodplateaggregeringen i blodet. Selv om antikoagulantia er svært effektive ved behandling av visse medisinske tilstander, kan de også forårsake farlige bivirkninger eller bivirkninger. Disse risikoene er sjeldne, men pasientene må overvåkes medisinsk når de mottar dem.

Noen ganger kan Warfarin eller Coumadin® forårsake livstruende blødninger. Det er viktig for pasienten å informere legen dersom han har noen blødningsforstyrrelser. Unormal blødning relatert til antikoagulant terapi er mer sannsynlig hos pasienter over 65 år og i løpet av de første par ukene av behandlingen. Risikoen for blødning er også mer utbredt hos pasienter som deltar i sport eller aktiviteter som kan forårsake alvorlig skade.

Vanligvis anses Warfarin-behandling som trygt, men det kan forårsake signifikante bivirkninger. Pasienter anbefales å varsle legen dersom de opplever langvarig blødning fra kutt, neseblod eller blod i urinen. På samme måte, hvis den enkelte opplever å bløde tannkjøtt, hoster opp blod eller merker blod i avføring, skal legen bli varslet. Hvis blødningen er overdreven og langvarig, må pasientene søke akuttmedisinsk evaluering og behandling.

Mesteparten av tiden vil unormal blødning fremstå som ærlig blod, men antikoagulant terapi kan forårsake okkult blødning. Denne typen skjult blødning kan manifestere seg ved å forårsake anemi. Tegn på anemi kan inkludere blekhet, tretthet og rask hjertefrekvens. Symptomer på anemi må rapporteres til legen samtidig, og det bør forekomme uvanlige blåmerker og små, finne røde flekker som vises under huden. Den blåmerker og pekepunktene kan tyde på intern blødning.

Vanligvis er bivirkninger fra blodfortynnere milde, og kan effektivt behandles med medisinjusteringer og diettendringer. Pasienter bør unngå grønne bladgrønnsaker som ofte inneholder overdreven K-vitamin, fordi disse kan bidra til økt risiko for bivirkning av Warfarin. Legen vil regelmessig bestille blodprøver for å forsikre seg om at pasientens blod stikker seg tilstrekkelig. Noen ganger, hvis pasienten ikke kan tolerere reseptbelagte antikoagulant terapi, kan legen foreskrive over-the-counter aspirin, som også er et effektivt antikoagulant.