Hva er behandlingen for en komprimert plate?

En komprimert plate er en ganske vanlig tilstand, og det kan være ganske smertefullt. Denne tilstanden, ofte kjent som en herniated plate eller bulging plate, oppstår når overtrykk er plassert på en ryggplate, som sitter mellom to harde ryggvirvler i ryggraden. Overskuddstrykket kan føre til en bulging i platen, som igjen vil legge press på nerver som går inn og rundt ryggraden. En komprimert plate kan føre til midlertidig smerte eller permanente problemer som nedsatt mobilitet eller motorstyring, så rask behandling er viktig. Mange ikke-kirurgiske behandlingsalternativer finnes, og disse blir vanligvis forsøkt før kirurgi.

Noen typer braces har blitt designet for å helt immobilisere ryggraden, og dermed ta trykk av platen. Dette kan bidra til å fremme helbredelse og forhindre ytterligere skade på det berørte området. Hvis platen healer, vil trykket på nerver bli lindret og smerte bør opphøre eller i det minste avta noe. Dette kan ta lang tid, og brystet kan være nødvendig i lengre perioder som foreskrevet av lege eller medisinsk faglig. Det kan være ganske ubehagelig å bære en slik bunke og begrense daglige aktiviteter.

Visse medisiner, for eksempel antiinflammatoriske meds eller til og med steroider, kan brukes til å lette presset som følge av komprimert plate også. Disse bør kun tas som anvist, da de kan forårsake andre problemer hvis de tas i mengder som er for høye. Ikke ta nok kan forlenge gjenopprettingstiden. Smertepiller er også noen ganger foreskrevet i forbindelse med antiinflammatoriske medisiner eller steroider for å lindre smerte og tillate normal funksjon i daglige aktiviteter. Det vil imidlertid være nødvendig å stoppe enhver aktivitet som i det siste har ført til den komprimerte platen, da slike bevegelser kan forverre skaden.

I de alvorligste tilfellene kan det være nødvendig med kirurgi for å behandle en komprimert plate. Denne operasjonen kan være ganske invasiv, ettersom kirurgen trenger tilgang til det berørte området av ryggraden. Dette er vanligvis kun anbefalt i de mest alvorlige tilfellene, da spinaloperasjon kanskje ikke til slutt er effektiv, og helbredelsestiden for en slik prosedyre er sannsynligvis ganske omfattende. Videre vil operasjonen ikke nødvendigvis forhindre skaden i å komme tilbake i fremtiden, så legen og pasienten må gjøre en nøye vurdering for å finne ut om dette er det beste handlingsforløpet.