Hva er det endokrine systemet?

Det endokrine systemet er en samling av kjertler og organer som produserer og regulerer hormoner i blodet for å kontrollere mange funksjoner i kroppen. Dette systemet overlapper nervesystemet og eksokrinsystemet, og dets ansvar omfatter metabolisme, vekst og seksuell utvikling. De fleste dyr som har avansert fysiologi, som vertebrater og krepsdyr, har et endokrine system.

Hovedkjertlene i det endokrine systemet er hypofysen, hypothalmus og pinealkirtlen i hjernen, skjoldbrusk og parathyroider i nakken, tymus, binyrene og bukspyttkjertelen i buken, og gonadene – enten eggstokkene eller testikler – i Underlivet. I mindre grad er organer som hjerte, lunger og mage involvert i hormonbehandling. Kjertlene i en persons endokrine system styrer mange ting, for eksempel når han eller hun sovner og når personen når sin voksne høyde.

Hormoner som er laget i kroppens kjertler fungerer som meldinger. Akkurat som med andre typer kommunikasjon, må den riktige meldingen nå sin planlagte destinasjon for å være effektiv. Av denne grunn er visse hormoner utformet for å ende opp bare ved bestemte celler, kalt målceller.

Etter at hormonet når den riktige cellen, kobles den til en reseptorplass, som informerer cellen om hva de skal gjøre neste gang. For eksempel kan det bli fortalt å begynne å lage energi ut av sukker eller å utløse eggløsning. Hormonet vil imidlertid ikke forstyrre en ikke-målcelle, og målcellen vil ikke reagere på noen annen kjemisk form enn sitt spesielle hormon. Fra begynnelsen av 2012 forsto ikke forskerne helt rollene til alle hormoner, men de visste at hormoner er viktige for å opprettholde homeostase – en sunn balansert tilstand i kroppen.

Hormonene produsert av disse kjertlene er altfor mange og komplisert å liste. For eksempel blir hypofysen ofte kalt hovedkjertelen fordi den styrer funksjonen til andre medlemmer av det endokrine systemet. Pineal kjertler gjør melatonin, som regulerer folkens sove sykluser. Bukspyttkjertelen produserer insulin, som kontrollerer hvor mye sukker holdes sirkulerende i blodet.

Det endokrine systemet kan betraktes som systemet som bestemmer kroppens sykluser, som for eksempel reproduktive sykluser, søvncykler og ernæringssykluser. Folk trenger ikke å spise med perfekt mellomrom for å ha en konstant forsyning av energi, og de har heller ikke de samme fruktbarhetsnivåene i livet. Det endokrine systemet regulerer disse syklusene for å sikre at kroppen har riktig mengde energi og riktig fruktbarhetsnivå. Det er også ansvarlig for langsiktig utvikling som benvekst og kortsiktige syklusfaser som sult.