Hva er det sympatiske nervesystemet?

Det menneskelige nervesystemet er et svært komplekst, hvorav mange opererer uten vårt bevisste inngrep. Den delen av nervesystemet som fungerer automatisk kalles det autonome nervesystemet. Det sympatiske nervesystemet er et underavsnitt av denne delen, og er ansvarlig for styrende funksjoner som for eksempel kamp-eller-flyresponsen til stress, samt andre former for energiproduksjon. Funksjonene er balansert på en komplementær måte av det parasympatiske nervesystemet, som styrer avslapning etter en stressende hendelse.

Annet enn å forberede kroppen til å takle kriser, serverer det sympatiske nervesystemet andre viktige formål. For eksempel, å stå opp etter å ha vært i en sittestilling i lang tid, må være ledsaget av økt blodtrykk, eller en person kan gå bevisstløs. De fleste har enten opplevd eller observert lyshårhet når de stod plutselig. Uten det sympatiske nervesystemets virkelige funksjon vil effekter som disse bli sterkt forstørret. Dette systemet forbereder også kroppen for vekking og handling etter en sovesyklus, samt økende hjertefrekvens og svette under trening.

Det parasympatiske nervesystemet kan sees som å utføre mange av de samme funksjonene, men i omvendt når det er det som er mest hensiktsmessig. Således er det at disse to systemene ikke er i motsetning til hverandre, men arbeider for å modulere måtene som de andre vitale systemene i kroppen utfører. I virkeligheten observerer de øyeblikkelige endringer i miljø og tankegang, og arbeider for å holde kroppen i en konstant og stabil tilstand, som kalles homeostase.

Nerver og andre strukturer som utgjør det sympatiske nervesystemet stammer fra ryggraden i ryggraden. Fra dette begynnelsestidspunktet i ryggmargen, grener neuroner gradvis ut til alle de store systemene og organene i kroppen. Forstyrrelser i dette systemet er sjeldne, men mange er preget av overaktivitet i systemet.

En slik sykdom, kjent som refleks sympatisk dystrofi syndrom (RSDS), forårsaker vanligvis intens regional smerte og brennende følelser i kroppen, spesielt i ekstremiteter. Andre symptomer etterligner det som ellers ville være den naturlige driften av det sympatiske nervesystemet, for eksempel at lemmer er varme for berøring, svette overdrevent og økt følsomhet overfor varme og kulde. På grunn av sin sjeldenhet er årsakene til RSDS ikke fullt ut forstått, selv om det har vært forbundet med noen former for nerveskade.