Hva er forbindelsen mellom det endokrine systemet og fordøyelsessystemet?

Mens det endokrine systemet er opptatt av produksjon av hormoner, er fordøyelsessystemet involvert i behandling av mat. Selv om de to systemene virker ganske forskjellige, er tarmene faktisk den største av kroppens endokrine organer, noe som gjør det endokrine systemet og fordøyelsessystemet nært forbundet. Inne i tarmene, er vanlige tarmceller interspersed med individuelle endokrine celler som utgjør det som kalles det enteriske endokrine systemet. Mer enn 30 hormoner produseres av dette systemet, som regulerer den komplekse prosessen med matets fordøyelse, absorpsjon og innlemmelse i celler. Endokrinologi er grenen av medisin som er berørt av det endokrine systemet, mens grenen som er relatert til fordøyelsessystemet kalles gastroenterologi.

Fysiologi av fordøyelsen innebærer nært samarbeid mellom nervesystemet, endokrine systemet og fordøyelsessystemet. I tillegg til å ha sitt eget endokrine system, har tarmen også et nervesystem, kjent som det enteriske nervesystemet, som er knyttet til sentralnervesystemet. Nerver bidrar til å kontrollere matbevegelsen, tarmblodstrømmen og bevegelse av stoffer over tarmveggen. Hormonene i tarmens endokrine system regulerer sekresjon av stoffer i tarmene, tarmmuskeltraktioner og faktorer som sult og fettmetabolismen.

Selv om fordøyelseskanalen er påvirket av hormoner fra andre endokrine kjertler, er den sterkt styrt av sine egne hormoner, de kjemiske budbringere utskilles av celler i det enteriske endokrine systemet. Hormone gastrin er en av de første som frigjøres under fordøyelsesprosessen, og celler som produserer gastrin, kjent som G-celler, er plassert i mageforingen. Når mat går inn i magen, frigir G-celler gastrin i blodet. Gastrin binder til reseptorer i det som kalles parietale celler i mageforingen og stimulerer dem til å utskille syre. Som et resultat av denne sammenhengen mellom det endokrine systemet og fordøyelsessystemet, kan mange potensielt skadelige mikroorganismer som kommer inn i magen med mat, bli nøytralisert.

Når syre slippes ut fra magesekken til tynntarmen stimulerer dette cellene i tarmforingen for å produsere et hormon kjent som secretin. Secretin forårsaker fordøyelsesorganet kjent som bukspyttkjertelen for å frigjøre en alkalisk væske, som kommer inn i tynntarmen og nøytraliserer magesyren. Celler i galdekanalen, som fører ut av galleblæren, stimuleres også til å frigjøre bikarbonat. Denne interaksjonen mellom det endokrine systemet og fordøyelsessystemet beskytter tynntarmen mot syreforbrenninger. Når tarmen blir mer alkalisk, er sekretinproduksjon slått av.