Hva er herpes herpes?

Svelg herpes er en virusinfeksjon i halsen forårsaket av herpesviruset. Herpes simplex 1 og herpes simplex 2 kan begge være involvert i tilfeller av halsherpes. Sann tilfeller isolert til halsen er relativt sjeldne, men det er ikke uvanlig for personer med oral herpes å utvikle herpes sår i eller rundt halsen i tillegg til leppene og på den myke ganen. Det er ingen kur mot denne tilstanden, men den kan håndteres med medisiner for å redusere frekvensen av utbrudd.

Også kjent som esophageal herpes, er keberherpes forårsaket av direkte kontakt med noen som kaster herpesvirus. Kontakt med sår hvor som helst på kroppen, som kan oppstå under oralsex eller hvis folk håndterer et sår og ikke vasker hendene før de spiser, kan føre til herpesinfeksjoner i og rundt munnen. Svelg herpes kan være vanskelig å diagnostisere når det er bare i halsen, da pasientens symptomer kan tilskrives generisk sår i halsen.

Symptomer kan inkludere smerter i halsen, problemer med å svelge og problemer med å puste i noen tilfeller. En undersøkelse av halsen vil vise små aktive herpes sår, og prøver tatt fra disse sårene kan tas for å teste for tilstedeværelsen av viruset. Når noen er smittet, har de viruset for livet, og de kan aktivt kaste det selv om de ikke har noen sår. Imidlertid kan medisiner brukes til å undertrykke viral produksjon, noe som vil begrense viral shedding og redusere antall utbrudd.

Noen mennesker med halsherpes har bare ett utbrudd, etter den første infeksjonen. Andre kan oppleve tilbakevendende utbrudd med mindre medisinering er gitt. Denne tilstanden er mer vanlig hos personer med nedsatt immunforsvar, og de kan utvikle andre orale infeksjoner som candidiasis også. Hvis pusteproblemer utvikler seg, kan halsherpes være en grunn til bekymring.

Mange har herpes og vet ikke det, og en svært høy andel av de fleste populasjoner har blitt diagnostisert med denne ekstremt vanlige virusinfeksjonen. Regelmessig seksuelt overført infeksjons screening anbefales for personer som er seksuelt aktive for å fange sykdommer som herpes tidlig. Det er også tilrådelig å bruke barrieremetoder under seksuell aktivitet med partnere som har ukjent sykdom eller som er aktivt infisert. Ved å bruke en tannkjøtt og kondomer, og vaske forsiktig etter at kjønnsorganene har blitt behandlet, kan det reduseres risikoen for infeksjoner ved seksuell aktivitet betydelig.