Hva er sammenhengen mellom celle syklus og kreft?

Den viktigste sammenhengen mellom celle syklus og kreft er vanligvis at kreft, i noen av sine forskjellige former, forårsaker forstyrrelser i syklusen, slik at cellene ikke lenger er i stand til å reprodusere og dele på en vanlig måte. Det er mange forskjellige typer kreftformer, og også mange forskjellige typer celler. De to går ikke alltid hånd i hånd, men når de gjør det, er effektene vanligvis dype. En av de mest grunnleggende måtene de fleste kreftformer opererer på, er å “omprogramme” celler på molekylært nivå for å regenerere uendelig, i stedet for å lage en eller to kopier av seg selv som de ville følge en normal cellesyklus. Dette resulterer ofte i svulster og andre vekst, og kan også føre til mutasjoner som virker som “tidsbomber” og venter på noen utløsende hendelse i fremtiden for å aktivere dem. Mange kreftmedisiner og behandlinger ser etter måter å holde sykdommen ut av cellesyklusen eller i det minste begrense skadene den kan gjøre, selv om problemet ofte er mye mer komplisert enn det ser ut ved første øyekast.

Celler i mennesker, dyr og planter bruker alle det som kalles “celle syklus” for å vokse og regenerere. Hva denne syklusen ser ut kan variere litt mellom organismer og til og med mellom deler av en enkelt kropp, men generelt er det sentrert på programmert og systematisk reproduksjon. Noe i DNA i cellens kjerne utløser kopier for å bli laget av alt viktig cellemateriale, disse kopiene vokser og til slutt splittes i det som er kjent som “datterceller”.

Datterceller vokser og reproduserer seg selv i henhold til den generelle vekstplanen for den aktuelle kropp eller organisme. I nesten alle tilfeller vil celler bare dele seg når det er visse hormoner tilstede. Disse hormonene utløses vanligvis av vekstsentre i hjernen.

Når de er sunne, kan celler bestemme at det er nok plass og ernæring for å støtte to celler der det bare har vært en. De kan også avgjøre om DNA har replisert riktig, hvis ikke, vil kroppen vanligvis bestille ødeleggelsen av den defekte cellen. Programmert celledød er også en del av syklusen, og skjer når en celle når slutten av brukbarheten. På denne måten kan celler regenerere organer og dyrke ting som hår og negler uten å miste kontroll.

I kreftceller opererer cellesyklusen ikke lenger normalt, og de resulterende abnormale celler vokser ukontrollert. Disse raskt voksende cellene blir svulster og forårsaker skade på ulike organer og organsystemer. Kreftceller deler seg på samme måte som andre celler, men på grunn av en feil i deres genetiske koding deler de uten de mange sikkerhetsforanstaltninger som forhindrer at normale, sunne celler deler seg for ofte.

Dette skyldes delvis at kreftceller kan dele seg uten tilstedeværelse av hormoner som vanligvis regulerer sunn celledeling. Disse cellene reagerer ikke på nærheten til andre celler, noe som betyr at de kan fortsette å kopiere selv når det ikke er plass for dem å gjøre det. Feilaktig DNA ignoreres i kreftceller, slik at cellene fortsetter divisjonsprosessen selv når dattercellene vil bli skadet.

DNA fra de skadede cellene mangler ofte genet som er ansvarlig for å produsere et protein som hemmer celledeling. Kreftceller kan også produsere stoffer som er aktivt skadelige for normale celler, og som gjør at kreftcellene kan spre seg utenfor grensene der de normale cellene var inneholdt.

For at en ukontrollert celle syklus og kreft skal utvikle, må DNA i en celle ha mutert. Det er flere grunner til at dette skjer, og forskere har vanligvis ikke en omfattende liste over kreftårsaker. Som best de kan overtale, skjer enkelte typer kreft bare, ofte som følge av noe genetisk eller noe arvelig trekk.

Avhengig av hvilken type kreft det er, er visse miljøfaktorer kjent for å bidra til en persons risiko. Kreftfremkallende stoffer, for eksempel, kan være ansvarlige for å skape mutasjoner. Disse er kjent toksiner tilstede i ting som røyk og forkullede matvarer, og også i visse høyt bearbeidede matvarer. Konstant eksponering for disse og andre giftige kjemikalier kan noen ganger føre til at kreft utvikles hos mennesker som ellers ikke hadde noen disponering for sykdommen.