Hva er tracheobronchitis?

Tracheobronchitis, også kjent som bronkitt, er en tilstand som involverer betennelse i luftrøret eller bronkiene, som begge fører luft til lungene. Dette er ofte et resultat av en infeksjon, men kan også skyldes en irriterende eller allergisk reaksjon. Symptomer inkluderer hoste, hvesenhet og ondt i halsen. Behandlingen fokuserer vanligvis på symptomene fordi tilstanden generelt helbringer seg selv naturlig og relativt raskt, men noen ganger kan antibiotika foreskrives. Resten og mye vann anbefales vanligvis for å få fart på gjenopprettingsprosessen.

Luftveiene inneholder både vindrør og bronkier. Når det oppstår betennelse i disse delene av kroppen, blir det ofte referert til som trakeobronitt. Dette er en relativt vanlig tilstand som kan være et resultat av en viral eller bakteriell infeksjon. Hvis en person svelger eller innånder en irritasjon, kan det også oppstå betennelse.

Bronkitt eller tracheobronitti refererer vanligvis til en gruppe symptomer i stedet for en bestemt tilstand, så det er teknisk ikke smittsomt. Hvis symptomene imidlertid er forårsaket av en viral eller bakteriell infeksjon, kan dette være smittsomt. Bronkitt forårsaket av irriterende stoffer, som for eksempel sigarettrøyk, kan ikke overføres direkte mellom mennesker.

En hoste, som enten kan være tørr eller inneholde slem, er det vanligste symptomet på tilstanden. Avhengig av alvorlighetsgraden, kan konstant hosting resultere i andre symptomer som et sårt bryst eller underliv. I de mest alvorlige tilfeller kan voldelig hosting skade brystveggen. Andre potensielle symptomer på trakeobronitt er blant annet hvesning, noe som skyldes muskelspenning og luftveiene blir betent, sår hals og feber.

Tilstanden er vanligvis akutt, noe som betyr at det ofte bare varer noen få uker. Hvis tilstanden imidlertid forårsaker kronisk betennelse, blir medisinsk behandling viktigere. Til å begynne med bør pasienten hvile og forsøke å holde seg varm, samtidig som dehydrering unngås. Hvis hosten forårsaker betydelig ubehag, kan en luftfukter være nyttig for å redusere irritasjon. Over-the-counter smertestillende midler og hostemedisin kan også bidra til å redusere symptomene og gjøre tilstanden mer utholdelig.

Symptomene på tracheobronchitis skyldes ofte virusinfeksjoner, som ikke kan behandles med antibiotika. Hvis tracheobronchitis er et resultat av bakteriell infeksjon, kan det imidlertid foreskrives et antibiotikaforløp. I mange akutte tilfeller vil en lege anbefale å behandle symptomene i stedet for den underliggende årsaken, fordi ubehaget vanligvis løser seg selv naturlig.