Hva er vaskulær kirurgi?

Vaskulær kirurgi er kirurgisk behandling av en persons blodårer. Ofte er denne typen operasjon brukt til å forhindre hjerteinfarkt og slag i mennesker som har arterier som er blokkert av innebygd plakett. Noen ganger er vaskulære behandlinger også brukt for å forhindre at en person mister sine lemmer til amputasjon når han har sirkulasjonsproblemer. En vaskulær kirurg kan behandle åreknuter og aneurysmer ved hjelp av en rekke vaskulære kirurgiske teknikker også.

Ofte er vaskulær kirurgisk behandling fokusert på å forbedre blodstrømmen hos en pasient som har aterosklerose. Aterosklerose er en tilstand der plakk bygger seg opp i pasientens arterier. Over tid fører dette til at de blir smalere og reduserer blodstrømmen. Dette er et alvorlig problem, da det kan forårsake koronararteriesykdom, hjerteinfarkt, karotisarteriesykdom eller slag.

Vaskulær kirurgi kan også brukes til å behandle perifer arteriesykdom, som er preget av innsnevring av arterier i lemmer. Når en person har denne tilstanden, kan han være mer utsatt for skade fordi han har mindre følsomhet overfor ekstreme temperaturer. For eksempel kan en person med denne tilstanden være mer sannsynlig å lide av forbrenninger på grunn av redusert varmefølsomhet. I alvorlige tilfeller kan en pasient selv utvikle gangren og kreve en amputasjon på grunn av denne tilstanden. Vaskulære kirurger jobber for å øke blodstrømmen til lemmer for å forhindre disse problemene.

Ofte er vaskulære operasjoner også brukt til behandling av åreknuter. Åreknuter, som ofte påvirker en persons benårer, er preget av venehevelse og smerte. Vein stripping er en type vaskulær prosedyre som kan brukes til åreknuter. Dette innebærer å fjerne de skadede årene fra pasientens kropp. Selv om venstrening kan være en effektiv behandling, kan pasientene også prøve ikke-kirurgiske alternativer for denne tilstanden.

Kirurger kan også anbefale vaskulær kirurgi for behandling av hjerneaneurysmer, som er bulger i et blodkar i en persons hjerne. Vaskulær kirurgi for hjerneaneurysm innebærer vanligvis å stoppe blodstrømmen til det. For å oppnå dette, kan en kirurg plassere et metallklips ved foten av aneurismen. Noen ganger bruker kirurger imidlertid en mindre invasiv prosedyre som kalles endovaskulær coiling for å tråkke et tynt rør kalt et kateter fra underkroppen inn i buen. Kirurger deretter tråd platina spoler opp gjennom kateteret og inn i bukken, spolene forårsaker koagulering, som blokkerer blodstrømmen til aneurysmen.