Hvorfor blåser jeg lett?

Alle blåser fra tid til annen. Hvis noen stadig knekker mot møbler eller er involvert i tunge kontaktsporter, forventes blåmerker. Noen mennesker blåser lett, og andre mennesker kan bli slått rundt uten tilsynelatende blåmerker. Faktorene som kan forklare hvorfor du blåser lett, inkluderer mengden fett som dekker kroppen din, skjøre kapillærer, tynn eller uelastisk hud, genetiske lidelser og blodproblemer. Den som ofte blåser ofte, bør konsultere en helsepersonell som kan teste for potensielt farlige medisinske forhold.

Bruising oppstår når blodårer under huden bryter eller brister på grunn av støt eller skade. Når kapillærene er skadet, lekker det blod under huden, og det er blå eller rød blåmerke. Farger på blæren vil forandre seg ettersom hevelsen dør ned og blæren fades.

Et blåmerke kan oppstå godt under overflaten av huden. Dybere blåmerker kan påvirke vev og organer. Selv om du ikke vil kunne se disse blåmerker, kan de fortsatt svulme og forårsake smerte. En lege bør konsulteres for eventuelle interne skader eller smerter.

Hvis du ikke har et tilstrekkelig lag av kroppsfett, vil blåmerker noen ganger vises med den minste bumpen. Dette er en av grunnene til at noen eldre mennesker og barn blåser lett. De har kanskje ikke tilstrekkelig fett på deres armer og ben, og kan ha en tendens til å blåse lett i disse områdene. Noen mennesker, spesielt eldre, har kapillærer som er mer skjøre eller hud som er tynnere enn normalt eller har mistet noe av sin elastisitet. Begge disse faktorene kan føre til lettere blåmerker.

En annen grunn til at noen mennesker blåser lett er en sjelden genetisk lidelse som kalles von Willebrands sykdom, som forhindrer blodet i å koagulere riktig. Denne lidelsen påvirker minst 1 prosent av alle mennesker. Symptomene på von Willebrands sykdom inkluderer overdreven blødning, spesielt i nesen og tannkjøttet. Tilstanden kan også føre til at pasienter blåser lett, vanligvis på uvanlige steder. Symptomer på von Willebrands sykdom kan være svært milde, så det går ofte uoppdaget. Von Willebrands sykdom behandles med en medisin som kalles desmopressin.

Bruising er ikke unormalt. I noen tilfeller kan du blåse lett fra tid til annen uten tilsynelatende grunn. Farger på et blåmerke kan noen ganger se skremmende ut, og de er vanligvis avhengige av alvorlighetsgraden av skaden. Hvis du opplever noen blåmerker som virker uvanlige, kontakt lege. Bruising kan noen ganger være et symptom på annen sykdom, for eksempel en uregelmessighet i leveren eller i blodproppingsmekanismen.

Hvis du blåser lett på grunn av utilsiktede eller sportsrelaterte skader, er det best å begrense mengden av blødning som oppstår. Dette kan oppnås ved å bruke en ispakke til området. Hvis du ikke har is tilgjengelig, kan du ta en vare fra fryseren, for eksempel en pose med frosne grønnsaker, og påfør den til blåmerke.