Hva er forskjellen mellom endometriose og adenomyose?

Endometriose og adenomyose er to gynekologiske forhold som både påvirker endometrium, livets liv. Endometriose er en tilstand hvor endometrium utvikles abnormt utenfor livmoren, mens adenomyose er en tilstand hvor endometriumet vokser inn i livmorens muskelvegger i stedet for å forme ytre livmor.

Selv om ingen av betingelsene er kjent, er en av hovedforskjellene mellom endometriose og adenomyose de mulige årsakene. Retrograd menstruasjon, en tilstand der menstrual blod beveger seg tilbake i egglederørene i stedet for å forlate kroppen, antas å være en av de viktigste faktorene ved å forårsake endometriose. Det er ikke så mye enighet om årsakene til adenomyose, men vanligvis antas årsakene å være relatert til livmorskade fra fødsel eller kirurgi.

Endometriose og adenomyose kan dele noen symptomer, men de har også vanligvis forskjellige symptomer som gjør dem særegne fra hverandre. Symptomene på endometriose inkluderer ofte alvorlige bekkenkramper, særlig under menstruasjon, smerte under og etter samleie, tunge menstruasjonsperioder eller blødninger mellom perioder og infertilitet. Adenomyose kan ikke forårsake noen symptomer hos noen kvinner med tilstanden, men hvis det gjør det, er et av symptomene som skiller det fra endometriose et hovent eller ømt underliv. Endometriose kan også føre til infertilitet og har en tendens til å forekomme hos kvinner som aldri har født, mens adenomyose utvikler seg mer etter fødsel.

Behandlingsmuligheter for endometriose og adenomyose har en tendens til å være lik, men kvinner med endometriose vil generelt være mer sannsynlig å kreve mer alvorlige behandlingsalternativer enn de med adenomyose. Symptomene på begge disse tilstandene kan lindres ved bruk av over-the-counter smertestillende midler eller hormonelle prevensjonsmetoder. Kvinner med endometriose som opplever alvorlig svekkende smerte eller interfertilitet kan velge operasjon for å fjerne overflødig endometrisk vev utenfor livmoren for å forbedre sjansene for å bli barn.

Siden adenomyose vanligvis oppstår etter fødsel og avtar med overgangsalderen, kan kvinner kanskje ikke føle så mye av et behov for å få tilstanden kirurgisk behandlet, særlig siden det ikke har en tendens til å påvirke fruktbarheten som endometriose gjør. Adenomyose kan definitivt behandles med en hysterektomi, en prosedyre hvor livmoren blir kirurgisk fjernet, fordi den overdrevne vevevæksten bare opptrer inne i uteruset selv. Endometriose kan fortsette etter en hysterektomi, siden endometriumvevet vokser utenfor livmoren.