Hva er pectoralis major?

Den pectoralis major er en muskel plassert i brystet av menneskekroppen. Hovedfunksjonen er å bøye og rotere humeruset – et langt ben i overarmen. Dette er en stor muskel som er mer visuelt fremtredende hos menn som den er skjult under kvinnelige bryster. Vektløfting er den mest brukte metoden for trening av denne muskelen. Pectoralis muskler kalles ofte pecs i dagligdags språk.

Pectoralis majoren stammer fra midten av brystet og brukes til å bøye armen eller rotere den fra skulderleddet. Dette betyr at det er en viktig muskel for et bredt spekter av forskjellige oppgaver som å løfte og vri armen. Et eksempel på en bevegelse som bruker denne muskelen er å bringe armen over brystet.

Pectoralis inneholder to forskjellige muskler – større og mindre. Begge jobber sammen, men har forskjellige funksjoner. Den pectoralis minor er en muskel som ligger under pectoralis majoren. Som navnet antyder, er pectoralis-minoren mye mindre muskel. Dens primære funksjon er å trekke kroppen fremover fra scapulaen.

På grunn av skulderleddet er det viktig for pectoralis muskler å gi fleksibilitet og bevegelse i flere plan. Av denne grunn løper muskelfibrene fra midten av brystet utover for å øke mobiliteten. Personer som har en skade på pectoralis-musklene, kan finne hverdagens aktiviteter vanskelig på grunn av dette behovet for mobilitet.

Pectoralis muskler er en av de viktigste brystmusklene for vektløftere og kroppsbyggere. Øvelser som push ups og benkpresser kan brukes til å øke muskelstyrken, selv om disse øvelsene ikke fokuserer utelukkende på pectoralis muskler. Det finnes andre øvelser som retter seg mot pectoralis hovedmuskel, selv om disse vanligvis krever spesialitetsstudioutstyr for å fungere effektivt.

Som pectoralis muskler er ofte overused under vektløfting, er brystsmerter som stammer fra denne muskelen ikke uvanlig. Dette kan være et tegn på muskelspenning eller overdreven skade. En person med brystbelastning skal hvile muskelen så mye som mulig og avstå fra aktiviteter som kan forverre tilstanden. For mer alvorlige brystsår kan fysisk terapi være nødvendig. Siden brystsmerter også kan være tegn på alvorlige forhold, bør en lege alltid konsulteres etter en skade.