Hva skal jeg gjøre etter amniocentesis?

På grunn av den medisinske prosedyrens følsomme karakter, anbefales det at pasienten unngår anstrengende aktivitet etter amniocentese. Selv om amniotisk væsketest typisk er en ambulant prosedyre, kan overdreven fysisk aktivitet forårsake komplikasjoner som setter både pasientens og utviklingsfostrets helse i fare. Den anbefalte hvileperioden er imidlertid relativt kort, og pasientene bør kunne gå om vanlige aktiviteter innen 72 timer. Pasienter bør også forberede seg på mulige bivirkninger etter amniocentese, inkludert kramper og svak blødning. Pasienter bør også legge merke til tegn på alvorlige komplikasjoner, som for eksempel vannet utslipp eller høy feber, og bør søke omgående medisinsk behandling dersom disse tegnene oppstår.

Amniocentesis, hvor en liten prøve av fostervann er ekstrahert fra en gravid kvindes livmor for prenatal diagnose av føtale infeksjoner eller genetiske abnormiteter, skaper en liten punktering i fostervesken. Selv om såret er nesten ubetydelig liten, er det en inneboende risiko for at anstrengende aktivitet vil føre til at punkteringen brister ytterligere. Pasientene anbefales å hvile i noen timer etter amniocentese. Selv om enkelte sykehus tillater pasienter å kjøre hjem umiddelbart etter prosedyren, anbefaler eksperter at pasientene hviler kort for å la effektene av anestesi slite seg, samt la sårtiden helbrede.

Pasienter bør unngå å utføre oppgaver som tung løft og fysisk trening etter amniocentese. Noen eksperter anbefaler at maksimalvekten pasienter skal ha lov til å bære, er 15 pund (omtrent 6,8 kilo). Pasienter bør også unngå å ha samleie og reise med fly etter amniocentese. De fleste leger er enige om at det er trygt å komme tilbake til disse aktivitetene rundt 72 timer etter prosedyren.

Noen individer vil oppleve små bivirkninger etter prosedyren. Kvinner føler generelt svak kramper i reaksjon på ekstraksjonen, men dette har en tendens til å falme når punkteringssåret helbreder. Pasienter skal ha hygieneputer eller tamponger tilberedt dersom prosedyren resulterer i liten blødning. I de fleste tilfeller er blødningen begrenset til lysspotting.

Pasienter bør også være årvåken om flere tegn på alvorlige komplikasjoner etter amniocentese. Hvis en person merker en klar utslipp eller kraftig blødning fra skjeden etter prosedyren, kan det være et tegn på at fostervesken har bristet og begynt å lekke. Pasientene skal gå til nærmeste sykehus akuttmottak og søke omgående hjelp. Det samme følger dersom pasienten lider av kraftig kramper eller alvorlig magesmerte eller utvikler uvanlig høy feber. Personer bør også søke umiddelbar medisinsk hjelp dersom de mistenker eventuelle endringer i graviditeten etter amniocentese.