Hva er urinrøret?

Urinrøret er et rør forbundet med blæren. Urin holdes i blæren til den blir full og så reiser den gjennom urinrøret for å bli frigjort fra kroppen. Dens anatomi er forskjellig hos menn og kvinner. En av de vanligste forskjellene er at menn har lengre uretras enn kvinner. Mulige problemer kan inkludere smerte, infeksjoner og kreft.

Generelt har alle mennesker urinrør. Hos menn er strukturen en del av det reproduktive systemet. Ligger i penis, transporterer den urin og sæd fra kroppen. Denne røret hos menn måler vanligvis ca 8 tommer (ca 20,3 cm) lang.

Hos kvinner er urinrøret generelt omtrent 1,5 tommer (ca. 3,8 cm) lang. I motsetning til menn er det ikke en del av det kvinnelige reproduktive systemet. I stedet ligger den over åpningen av skjeden, i labia minoraen. Den eneste hensikten med kvinner er å tjene som utgangsstasjon for urin.

Mange mennesker står overfor problemer med denne strukturen til enhver tid, inkludert smerte. Dette kan føles som en brennende følelse eller kramper i urinrørregionen. Det kan også manifestere seg som en skarp eller vond smerte. Årsaker til slik smerte kan skyldes infeksjon, urinveisobstruksjon, seksuell overførbar sykdom eller kreft.

En av de vanligste problemene er infeksjon. Urinveisinfeksjoner kan enten involvere en infisert blåse – vanligvis kjent som blærebetennelse eller infisert urinrør – der tilstanden er kjent som uretritt. Det er mange mulige årsaker til urethrit inkludert bakterier, seksuelt overførbare sykdommer og virus. Symptomer på denne infeksjonen kan inkludere smerte eller en brennende følelse mens urinering, feber, magesmerter, hyppig vannlating og utslipp. En urinalyse og en blodprøve er noen av de diagnostiske verktøyene som vanligvis brukes til å teste for uretitt.

Uretralstrenge kan også forårsake problemer. Denne tilstanden fører til at røret blir unormalt smalt. En kontinuerlig forekomst av uretritt, arrvev og betennelse kan føre til urinveisstrengninger. Menn er vanligvis mer tilbøyelige til å ha denne tilstanden enn kvinner. Noen vanlige symptomer på denne lidelsen inkluderer penis hevelse, blodig sæd, problemer med urinering, magesmerter og mørk urin.

En pasient undersøkt for denne tilstanden kan avsløre ømhet av lymfeknuter i lysken og forstørrelse av prostata hos menn. Spredning av blæren kan også bli notert hvis tilstanden påvirker evnen til at urinen skal passere effektivt. Urinvolummålinger kan tas i tillegg til urinanalyse. Som med urinrør kan en seksuelt overførbar sykdom føre til urinrørstrengninger, slik at pasienten i tillegg kan bli testet for seksuelt overførbare sykdommer under undersøkelsen.

Kreft kan være et ekstra problem i dette området. Mulige årsaker til denne type kreft kan være konsistente anfall med urinveisinfeksjoner og seksuelt overførbare sykdommer. En tidligere diagnose av blærekreft kan også være en ledende årsak. Blod i urinen, utslipp og en lyske med hovne lymfeknuter er noen generelle symptomer. Vanlige tester som brukes til å diagnostisere denne kreften inkluderer en blodprøve, en bekkenundersøkelse for kvinner og urincytologi for å lete etter unormale celler i urinen.

Folk som har problemer med urinrøret, bør søke medisinsk hjelp på en gang. Å ignorere symptomer vil sannsynligvis bare forverre eventuelle problemer som kan oppstå. Unormaliteter som feber, kvalme, utslipp og smertefull urinering som kan være ledsaget av en brennende følelse, er generelt årsak til bekymring. En medisinsk profesjonell kan nøyaktig diagnostisere problemet og foreslå et behandlingsforløp.